Научно-производственное предприятие "Джерело" Оборудование, упаковка, фасовка | |
Карта сайта | |
На главную | |
|
ДСТУ 4623-2006
|
ДК 016-97 | Державний класифікатор продукції та послуг |
ДСТУ 2075-92 (ГОСТ 12572-93) | Цукор-пісок і цукор-рафінад. Метод визначення кольоровості |
ДСТУ 2317-93 (ГОСТ 12574-93) | Цукор-пісок і цукор-рафінад. Методи визначення золи |
ДСТУ 3145-95 | Коди та кодування інформації. Штрихове кодування. Загальні вимоги |
ДСТУ 3357-96 | Цукор рідкий. Технічні умови |
ДСТУ 3659-97 (ГОСТ 12570-98) | Цукор. Метод визначення вологи та сухих речовин |
ДСТУ 3661-97 (ГОСТ 12571-98) | Цукор. Метод визначення сахарози |
ДСТУ 3748-98 | Мішки для цукру. Технічні умови |
ДСТУ 3824-98 (ГОСТ 12569-99) | Цукор. Правила приймання і методи відбирання проб |
ДСТУ 3945-2000 (ГОСТ 12575-2001) | Цукор. Метод визначення редукувальних речовин |
ДСТУ 4242:2003 | Цукор. Метод визначення гранулометричного складу |
ДСТУ 4243:2003 | Цукор. Методи визначення маси нетто |
ДСТУ 4244:2003 | Цукор. Метод визначення феродомішок |
ДСТУ 4245:2003 | Цукор. Умови тривалого зберігання |
ДСТУ 4323:2004 | Цукор. Методи визначення мікробіологічних показників |
ДСТУ 4327:2004 | Коренеплоди цукрових буряків для промислового переробляння. Технічні умови |
ГОСТ 12.1.004-91 | ССБТ. Пожарная безопасность. Общие требования (Пожежна безпека. Загальні вимоги) |
ГОСТ 12.1.005-88 | ССБТ. Общие санитарно-гигиенические требования к воздуху рабочей зоны (Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до повітря робочої зони) |
ГОСТ 12.2.003-91 | ССБТ. Оборудование производственное. Общие требования безопасности (ССБТ. Устатковання виробниче. Загальні вимоги безпеки) |
ГОСТ 12.2.124-90 | ССБТ. Оборудование продовольственное. Общие требования (ССБТ. Устатковання продовольче. Загальні вимоги) |
ГОСТ 12.3.002-75 | ССБТ. Процессы производственные. Общие требования безопасности (ССБТ. Процеси виробничі. Загальні вимоги безпеки) |
ГОСТ 17.2.3.02-78 | Охрана природы. Атмосфера. Правила установления допустимых выбросов вредных веществ промышленными предприятиями (Охорона природи. Атмосфера. Правила встановлювання допустимих викидів шкідливих речовин) |
ГОСТ 1760-86 | Подпергамент. Технические условия (Підпергамент. Технічні умови) |
ГОСТ 2226-88 (ИСО 6590-1-83, ИСО 7023-83) |
Мешки бумажные. Технические условия (Мішки паперові. Технічні умови) |
ГОСТ 3560-73 | Лента стальная упаковочная. Технические условия (Стрічка сталева пакувальна. Технічні умови) |
ГОСТ 6034-74 | Декстрины. Технические условия (Декстрини. Технічні умови) |
ГОСТ 6309-93 | Нитки хлопчатобумажные и синтетические. Технические условия (Нитки бавовняні і синтетичні. Технічні умови) |
ГОСТ 7247-90 | Бумага для упаковывания пищевых продуктов на автоматах. Технические условия (Папір для пакування харчових продуктів на автоматах. Тех-нічні умови) |
ГОСТ 7362-78 | Бумага перфокарточная. Технические условия. (Папір перфокартковий. Технічні умови) |
ГОСТ 7625-86 | Бумага этикеточная. Технические условия (Папір етикетковий. Технічні умови) |
ГОСТ 7933-89 | Картон для потребительской тары. Общие технические условия (Картон для споживчої тари. Загальні технічні умови) |
ГОСТ 8273-75 | Бумага оберточная. Технические условия (Папір обгортковий. Технічні умови) |
ГОСТ 9078-84 | Поддоны плоские. Общие технические условия. (Піддони плоскі. Загальні технічні умови) |
ГОСТ 10354-82 | Пленка полиэтиленовая. Технические условия (Плівка полі-етиленова. Технічні умови) |
ГОСТ 10459-87 | Бумага-основа для клеевой ленты. Технические условия (Папір-основа для клеєвої стрічки. Технічні умови) |
ГОСТ 12301-81 | Коробки из картона, бумаги и комбинированных материалов. Общие технические условия (Коробки з картону, паперу і комбінованих матеріалів. Загальні технічні умови) |
ГОСТ 12303-80 | Пачки из картона, бумаги и комбинированных материалов. Общие технические условия (Пачки з картону, паперу і комбінованих матеріалів. Загальні технічні умови) |
ГОСТ 12576-89 | Сахар. Методы определения внешнего вида, запаха, вкуса и чистоты раствора (Цукор. Методи визначення зовнішнього вигляду, запаху, смаку і чистоти розчину) |
ГОСТ 12577-67 | Сахар-рафинад. Методы определения крепости и продолжительности растворения в воде (Цукор-рафинад. Методи визначення міцності і тривалості розчинення у воді) |
ГОСТ 12578-67 | Сахар-рафинад. Методы определения мелочи (Цукор-рафінад. Методі визначення дріб’язку) |
ГОСТ 13511-91 | Ящики из гофрированного картона для пищевых продуктов, спичек, табака и моющих средств. Технические условия (Ящики з гофрованого картону для харчових продуктів, сірників, тютюну і миючих засобів. Технічні умови) |
ГОСТ 14192-96 | Маркировка грузов (Маркування вантажів) |
ГОСТ 14961-91 | Нитки льняные и льняные с химическими волокнами. Технические условия (Нитки лляні і лляні з хімічними волокнами. Технічні умови) |
ГОСТ 18251-87 | Лента клеевая на бумажной основе. Технические условия (Стрічка клейова на паперовій основі. Технічні умови) |
ГОСТ 18477-79 | Контейнеры универсальные. Типы, основные параметры и размеры (Контейнери універсальні. Типи, основні параметри і розміри) |
ГОСТ 18992-97 | Дисперсия поливинилацетатная гомополимерная грубодисперсная. Технические условия (Дисперсія полівінілацетатна гомополімерна грубодисперсна. Технічні умови) |
ГОСТ 21650-76 | Средства скрепления тарно-штучных грузов в транспортных пакетах. Общие требования (Засоби скріплення тарно-штучних вантажів в транс-портних пакетах. Загальні вимоги) |
ГОСТ 23285-78 | Пакеты транспортные для пищевых продуктов и стеклянной тары. Технические условия (Пакети транспортні для харчових продуктів і скляної тари. Технічні умови) |
ГОСТ 24297-87 | Входной контроль продукции. Основные положения (Вхідний контроль продукції. Основні положення) |
ГОСТ 24597-81 | Пакеты тарно-штучных грузов. Основные параметры и размеры (Пакети тарно-штучних вантажів. Основні параметри і розміри) |
ГОСТ 24831-81 | Тара-оборудование. Типы, основные параметры и размеры (Тара-обладнання. Типи основні параметри і розміри) |
ГОСТ 25951-83 | Пленка полиэтиленовая термоусадочная. Технические условия (Плівка поліетиленова термозсідальна. Технічні умови) |
ГОСТ 26663-85 | Пакеты транспортные. Формирование с применением средств пакетирования. Общие технические требования. (Пакети транспортні. Формування з застосуванням засобів пакетування. Загальні технічні вимоги) |
ГОСТ 26927-86 | Сырье и продукты пищевые. Методы определения ртути (Сировина і продукти харчові. Методи визначання ртуті) |
ГОСТ 26929-94 | Сырье и продукты пищевые. Подготовка проб. Минерализация для определения содержания токсичных элементов (Сировина і продукти харчові. Готування проб. Мінералізація для визначання вмісту токсичних елементів) |
ГОСТ 26930-86 | Сырье и продукты пищевые. Метод определения мышьяка (Сировина і продукти харчові. Метод визначання миш’яку) |
ГОСТ 26932-86 | Сырье и продукты пищевые. Методы определения свинца (Сировина і продукти харчові. Методи визначання свинцю) |
ГОСТ 26933-86 | Сырье и продукты пищевые. Методы определения кадмия (Сировина і продукти харчові. Методи визначання кадмію) |
ГОСТ 26968-86 | Сахар. Методы микробиологического анализа (Цукор. Методи мікробіологічного аналізування) |
ГОСТ 26996-86 | Полипропилен и сополимеры пропилена. Технические условия (Поліпропілен і сополімери пропілена. Технічні умови) |
ГОСТ 30178-96 | Сырье и продукты пищевые. Атомно-абсорбционный метод определения токсичных элементов (Сировина і продукти харчові. Атомно-абсорбційний метод визначання токсичних елементів) |
3.1. Цукор повинен відповідати вимогам цього стандарту і його виробляють згідно з технологічною інструкцією, затвердженою у встановленому порядку, з додержанням санітарних правил та норм, затверджених у встановленому порядку центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я.
Код цукру ДКПП згідно з ДК 016 подано у додатку А.
3.2. Характеристики.
3.2.1. Залежно від способу вироблення цукор поділяють на кристалічний, сахарозу для шампанського, цукрову пудру і пресований.
3.2.2. Кристалічний цукор залежно від показників якості поділяють на чотири категорії: першу, другу, третю, четверту; пресований цукор – на три категорії: першу, другу і третю. Сахарозу для шампанського виробляють другої категорії, цукрову пудру – другої та третьої категорій.
3.2.3. Кристалічний цукор виробляють з розмірами кристалів від 0,2 мм до 2,5 мм, сахарозу для шампанського – розмірами від 1,0 мм до 2,5 мм. Для кристалічного цукру і сахарози для шампанського допустимі відхили від верхньої і нижньої межі на 5 % від маси кристалів цукру.
Цукрову пудру виробляють у вигляді подрібнених кристалів розмірами не більше ніж 0,2 мм.
3.2.4. Пресований цукор виробляють у вигляді окремих кусочків різної форми і розмірів.
Пресований цукор залежно від асортименту поділяють на:
Назва показника | Характеристика |
Зовнішній вигляд | Білий, чистий без плям і сторонніх домішок, для цукру третьої і четвертої категрій допускають жовтуватий відтінок. Кристалічний цукор повинен бути сипким, без грудочок. Для цукру третьої і четвертої категорій допускають грудочки, що розпадаються у разі легкого натисканя. |
Запах і смак | Солодкий без сторонніх запаху і присмаку, як в сухому цукрі, так і в його водному розчині, для цукру четвертої категорії допускають слабкий запах меляси. |
Чистота розчину | Розчин цукру повинен бути прозорим або таким, що має слабу опалесценцію без нерозчинного осаду, механічних та інших домішок. Для цукру третьої і четвертої категорій допускають опалесценцію. |
Таблиця 2 – Фізико-хімічні показники кристалічного цукру
Назва показника | Значення за категоріями кристалічного цукру, сахарози для шампанського і цукрової пудри | |||
1 (екстра) | 2 | 3 | 4 | |
Масова частка сахарози (поляризація), %, не менше ніж | 99,7 | 99,7 | 99,61 | 99,5 |
Масова частка редукувальних речовин (в перерахуванні на суху речовину), %, не більше ніж | 0,04 | 0,04 | 0,05 | 0,065 |
Масова частка вологи, %, не більше ніж: |
0,06 - - | 0,1 0,1 0,2 | 0,14 - 0,2 | 0,15 - - |
Масова частка золи(в перерахуванні на суху речовину), не більше ніж: % балів |
0,011 6,0 | 0,027 15,0 | 0,04 - | 0,05 - |
Кольоровість в розчині, не більше ніж: одиниць ICUMSA балів умовних одиниць |
22,5 3 - | 45,0 6 - | 104 - 0,8 | 195 - 1,5 |
Масова частка феродомішок, %, не більше ніж | 0,0003 | 0,0003 | 0,0003 | 0,0003 |
Величина окремих часток феродомішок, в найбільшому лінійному вимірі, мм, не більше ніж | 0,3 | 0,3 | 0,3 | 0,3 |
Примітка 1. Кристалічний цукор для вироблення молочних консервів, продуктів дитячого харчування і біофармацевтичної промисловості за показниками якості повинен відповідати нормам не нижче ніж для цукру другої чи третьої категорій. |
Таблиця 3 – Фізико-хімічні показники пресованого цукру
Назва показника |
Значення по категоріям пресованого цукру |
||
1 (екстра) |
2 |
3 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
Масова частка сахарози (поляризація), %, не менше ніж |
99,7 |
99,7 |
99,61 |
Масова частка редукувальних речовин (в перерахуванні на суху речовину), %, не більше ніж |
0,04 |
0,04 |
0,05 |
Масова частка вологи, %, не більше ніж: |
0,25 0,20 |
0,30 0,20 |
0,30 0,20 |
Масова частка золи (в перерахуванні на суху речовину), не більше ніж: |
0,011 |
0,027 |
0,04 |
Кольоровість, не більше ніж: |
22,5 |
45,0 |
104,0 |
Міцність цукру (тимчасовий опір паралелепіпеда роздроблювальному тиску преса Бонвеча), МПа, не менше ніж: |
1,5 |
1,5 |
1,5 |
Масова частка дріб’язку (осколків пресова-ного цукру масою менше ніж 25 % від маси кусочка, кристалів і пудри) в пачках, %, не більше ніж |
2,0 |
2,0 |
2,0 |
Масова частка феродомішок, %, не більше ніж |
0,0003 |
0,0003 |
0,0003 |
Величина окремих часток феродомішок, в найбільшому лінійному вимірі, мм, не більше ніж |
0,3 |
0,3 |
0,3 |
Примітка. За домовленністю із замовником допускають для пресованого цукру 2 категорії кольоровість не більше ніж 104 од.ICUMSA |
Таблиця 4 – Мікробіологічні показники
Назва показника |
Значення |
Кількість мезофільних аеробних і факультативно анаероб-них мікроорганізмів, КУО в 1 г, не більше ніж |
1,0 * 103 |
Плісеневі гриби, КУО в 1 г, не більше ніж |
1,0 * 10 |
Дріжджі, КУО в 1 г, не більше ніж |
1,0 * 10 |
Бактерії групи кишкових паличок (коліформи) в 1 г |
Не допускають |
Патогенні мікроорганізми, в тому числі бактерії роду |
Не допускають |
Назва показника | Допустимий рівень вмісту, мг/кг, не більше ніж |
ртуть | 0,01 |
миш’як | 1,0 |
свинець | 0,5 |
кадмій | 0,05 |
4.1. Процес вироблення цукру здійснюють відповідно до загальних вимог безпеки згідно з ГОСТ 12.2.003 та ГОСТ 12.3.002, вимог до виробничого устатковання згідно з ГОСТ 12.2.124, та повинен відповідати вимогам, що ви-кладені у ДНАОП 18.10-1.24 [2].
4.2. Санітарне обробляння устатковання треба проводити згідно з Інструкцією [3].
4.3. Вимоги до природного та штучного освітлення під час виробляння цукру повинні відповідати СНиП 11-4 [4].
4.4. Вимоги до опалення, вентилювання і кондиціювання під час виробляння цукру повинні відповідати СНиП 2.04.05 [5].
4.5. Вимоги до повітря робочої зони під час виробляння цукру повинні відпо-відати ГОСТ 12.1.005.
4.6. Пожежну безпеку здійснюють згідно з ГОСТ 12.1.004.
5.1. Стічні води під час виробляння цукру треба очищати і вони повинні відповідати вимогам СанПиН 4630 [6].
Очищування стічних вод, водоспоживання і водовідведення проводять згідно з Інструкцією [7].
5.2. Викиди шкідливих речовин в атмосферу треба контролювати згідно з ГОСТ 17.2.3.02 та ДСП 201 [8].
5.3. Ґрунт від забруднення побутовими та промисловими відходами треба охороняти відповідно до вимог СанПиН 42-128-4690 [9].
6.1. Спожиткову тару (пачки, коробки та пакети) з цукром маркують друкарським способом так, щоб назва продукту за розмірами літер відрізнялась від інших даних. Викладена інформація повинна бути зрозуміла, чітка і її можна було б легко сприймати та читати.
Фарба, яку використовують, повинна бути незабруднювальною, не повинна просочуватись крізь упаковку і надавати цукру сторонніх запаху чи присмаку, швидко висихати, не змиватися і мати дозвіл центрального органу виконавчої влади у сфері охорони здоров’я.
6.2. Транспортну тару (ящики, групове паковання з паперу) маркують наклеюванням на неї паперового ярли-ка або нанесенням фарби за допомогою трафарету. Під час маркування групового паковання в термозсідальну плівку паперовий ярлик вкладають всередину упаковки. На ярлики марковання наносять типографським способом або штемпелюванням або за допомогою трафарету.
Транспортну тару (тканинні або поліпропіленові мішки) маркують при-кріпленням до них ярлику розміром 100 мм * 60 мм з відходів білої або світлих тонів тканини або синтетичного нетканого матеріалу на основі лавсану, або з відходів перфокарткового паперу згідно з ГОСТ 7362, армованих на обрізках бавовняних та трикотажних тканин або з паперу масою 1 м2 не менше 80 г, ламінованого поліетиленовою чи поліпропіленовою плівкою товщиною не менше 0,04 мм. Ярлик накладають на горловину мішка і прошивають одночасно з зашивкою мішка.
6.3. Транспортне маркування виконують згідно з ГОСТ 14192 з нанесенням маніпуляційного знаку “Оберігати від вологи”. Дозволено суміщати на одному ярлику дані, що характеризують продукт, та маніпуляційний знак розміром 15 мм * 25 мм.
6.4. Інформація, що її наносять на спожиткову та транспортну тару (пакети, пачки, коробки, мішки, ящики, групове паковання) повинна містити:
7.1. Кристалічний цукор першої, другої та третьої категорій і цукрову пудру фасують масою нетто від 0,25 кг до 2,0 кг в паперові, поліетиленові і поліпропіленові пакети або пакети з комбінованого матеріалу (папір з поліетиленовим або мікровосковим покриттям). Дозволено фасувати кристалічний цукор і цукрову пудру в пакети іншої маси нетто із значенням допустимих відхилів маси нетто від номінального значення згідно з Р 50-056 [10]. Під час фасування пудри дозволено додавати крохмаль до 2 % від маси продукту.
Кристалічний цукор першої, другої та третьої категорій фасують масою нетто від 2,0 г до 100,0 г в художньо оформлені пакетики (порційне фасування), виготовлені з поліетилену, поліпропілену або комбінованого матеріалу, що забезпечують міцність пакетиків і дозволеного до використовування центральним органом виконавчої влади в сфері охорони здоров’я.
7.2. Поліетиленові пакети повинні бути виготовлені з поліетиленової плівки згідно з ГОСТ 10354, поліпропіленові – з поліпропіленової плівки згідно з ГОСТ 26996, паперові – з двох шарів паперу: внутрішнього та зовнішнього, що забезпечують міцність пакетів і дозволені до використовування центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я. Дозволено застосо-вувати імпортну поліетиленову або поліпропіленову плівку дозволену до використовування центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я.
7.3. Під час фасування кристалічного цукру в паперові пакети для внутріш-нього шару використовують папір марок Д і Е-ІІ згідно з ГОСТ 7247, обгортковий папір марок В і Д згідно з ГОСТ 8273, етикетковий папір марки А згідно з ГОСТ 7625 або інші рівноцінні за показниками якості марки паперу або імпортний папір, що дозволені до використовування центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я. Маса паперу площею 1 м2 повинна бути не менше ніж 70 г.
Для зовнішнього шару використовують папір марок Д і Е-ІІ згідно з ГОСТ 7247, етикетковий папір марки А згідно з ГОСТ 7625 або інші рівноцінні за показниками марки паперу придат-ні для маркування друкарським способом. Маса паперу 1 м2 повинна бути не менше ніж 80 г.
Дозволено фасувати кристалічний цукор в одношарові паперові пакети з обгорткового паперу марок В, Д, О згідно з ГОСТ 8273 або інші рівноцінні за показниками якості марки паперу, дозволеного до використовування центральним орга-ном виконавчої влади у сфері охорони здоров’я. Маса паперу площею 1 м2 повинна бути не менше ніж 80 г.
7.4. Пресований цукор фасують в коробки згідно з ГОСТ 12301 або пачки згід-но з ГОСТ 12303 масою нетто від 0,25 кг до 1,0 кг. Дозволено фасувати пресований цукор в пачки та коробки іншої маси нетто із значенням допустимих відхилів маси нетто від номінального значення згідно з Р 50-056 [10].
7.5. За домовленністю пресований цукор дрібного фасування загортають в окремі пакетики по 1, 2, 3 кусочка і більше (порційне фасування) масою нетто від 2 г до 50 г спочатку в підпергамент марки П згідно з ГОСТ 1760, а потім в художньо оформлену етикетку з етикеткового паперу згідно з ГОСТ 7625 або в окремі художньо оформлені пакетики, виготовлені з комбінованого матеріалу (папір з поліетиленовим або мікровосковим покриттям) згідно з чинною нормативною документацією або з імпортного паперу, дозволеного до використовування центральним орга-ном виконавчої влади в сфері охорони здоров’я.
7.6. Під час фасування пресованого цукру в пачки або коробки використовують папір марок А-І, А-ІІ, Б-І згідно з ГОСТ 7247, папір для автоматичного пакування, картон для спожиткової тари згідно з ГОСТ 793, або інші вітчизняні або імпортні рівноцінні за показниками якості марки паперу і картону, дозволені для використовування центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я.
7.7. Спожиткову тару з паперу заклеюють клеєм із декстрину згідно з ГОСТ 6034 або полівінілацетатною дисперсією згідно з ГОСТ 18992, або іншим клеєм вітчизняного або імпортного виробництва, що забезпечує зберігання продукту і дозволеного до використовування центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я, тару із поліетилену, поліпропілену або із комбінованих матеріалів – термозварюють.
7.8. Фасований цукор пакують масою нетто до 20,0 кг в ящики з гофрованого картону, виробленого згідно з ГОСТ 13511, або масою нетто до 20,0 кг в групове па-ковання з термозсідальної плівки марки Т завтовшки не менше ніж 0,08 мм згідно з ГОСТ 25951 або масою нетто до 12,0 кг в групове паковання з двох шарів паперу. Маса паперу площею 1 м2 повинна бути не менше 100 г.
Внутрішній простір ящиків і групового паковання повинен бути заповненим таким чином, щоб уникнути переміщення коробок, пачок або пакетів під час транспортування.
Перед пакуванням нижні клапани ящиків обклеюють паперовою стрічкою згідно з ГОСТ 10459 або клеєвою стрічкою на паперовій основі марки В згідно з ГОСТ 18251, або стрічкою типу „скотч”, або прошивають металевими скобами згідно з чинною нормативною документацією на дротяно-швейній машині. Після пакування верхні клапани обклеюють стрічкою або обтягують стальною пакувальною стрічкою згідно з ГОСТ 3560, скріпленою контактною стрічкою або в замок, або стрічкою типу „скотч”, або іншим способом, що забезпечує зберігання продукції.
Для місцевої реалізації дозволено пакувати фасований цукор в багато-оборотну тару з погашеним маркованням, і тару-устатковання згідно з ГОСТ 24831, придатну для харчових продуктів.
7.9. Кристалічний цукор пакують масою нетто 50 кг, пресований – насипом масою нетто 40 кг в нові тканинні або поліпропіленові мішки або в тканинні або поліпропіленові мішки з поліетиленовими мішками-укладками згідно з ДСТУ 3748 або рівноцінні за показниками якості мішки, зокрема імпортні, що забезпечують зберігання продукції і дозволені до використовування центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я або масою нетто 40 кг в паперові п’ятишарові відкриті склеєні або клапанні мішки, один із шарів якого виготовлений з крафт-мішочного паперу, ламінованого поліетиленом, згідно з ГОСТ 2226 або імпортні паперові дозволені для використовування центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я і забезпечують зберігання продукції. Горловину мішків-укладок загортають, зав’язують або термозварюють.
Дозволено пакувати кристалічний цукор, що не підлягає тривалому зберіганню, в поліпропіленові мішки з мішками-укладками, прошитими по горловині разом з зовнішнім мішком.
Дозволено пакувати цукор масою нетто 25 кг або іншої маси нетто понад 25 кг в мішки, що відповідають вимогам ДСТУ 3748 і за розмірами кратні розмірам мішків згідно з ДСТУ 3748 або в паперові мішки згідно з ГОСТ 2226 або імпортні, дозволені до використовування центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я.
7.10. Цукор для вироблення продуктів дитячого харчування, молочних консервів, безалкогольних напоїв, фармацевтичної промисловості, цукрову пудру та са-харозу для шампанського пакують в тканинні або поліпропіленові мішки з мішка-миукладками або в паперові п’ятишарові мішки, дозволені для використовування центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я.
7.11. Кристалічний цукор пакують масою нетто до 1,0 т в м’які спеціалізовані контейнери для сипких продуктів типу МКР-1,0 С згідно з чинною нормативною документацією.
7.12. Допустимі мінусові відхили окремих пакувальних одиниць (пакетиків, пакетів, коробок, пачок, мішків до 25 кг) згідно з Р 50-056 [10] не повинні перевищувати значення, подані в таблиці 6.
Таблиця 6 – Значення допустимих відхилів для окремих пакувальних одиниць
Номінальне значення кількості продукції в пакувальній одиниці, г | Значення границі допустимого відхилу від номінального значення | |||||
% | г | |||||
Від | 2 | до | 50 | включ. | 9,0 | - |
Понад | 50 | до | 100 | включ. | - | 4,5 |
» | 100 | » | 200 | » | 4,5 | - |
» | 200 | » | 300 | » | - | 9,0 |
» | 300 | » | 500 | » | 3,0 | - |
» | 500 | » | 1000 | » | - | 15,0 |
» | 1000 | » | 10000 | » | 1,5 | - |
» | 10000 | » | 15000 | » | - | 150,0 |
» | 15000 | » | 25000 | » | 1,0 | - |
8.1. Цукор транспортують у критих транспортних засобах та в контейнерах згідно з ГОСТ 18477 транспортом усіх видів, відповідно до Правил перевезення вантажів, чинних на транспорті даного виду, й без пакування в автомобілях-цукровозах і залізничних хоперах-зерновозах, пристосованих для перевезення кристалічного цукру, який спрямовують на промислове перероблення.
Пакетування для транспортування цукру пакетами здійснюють згідно з ГОСТ 23285, ГОСТ 24597 та ГОСТ 26663. Засоби кріплення мішків - згідно з ГОСТ 21650.
8.2. Криті вагони, контейнери і трюми повинні бути сухі, без щілин, з дахом, який не протікає, з люками і дверима, що добре закриваються. Не дозволено перевозити цукор в брудних вагонах, контейнерах і трюмах із слідами забруднювальних вантажів (вугілля, вапно, цемент, сіль тощо.), отруйних та з сильним запахом вантажів, а також у вагонах, контейнерах і трюмах, які не просохли після фарбування або зберігають запах фарби.
8.3. Перед завантаженням продукції вагони, контейнери і трюми повинні бути ретельно очищені, у разі потреби, помиті та продезинфіковані, підлога застелена папером або чистими паперовими обрізками, або іншими матеріалами. В залізничних вагонах крючки та гострі частини, що виступають, обгортають папером або тканиною.
8.4. Під час перевезення цукру автомобільним транспортом мішки з цукром треба укладати на дерев’яні піддони згідно з ГОСТ 9078. У разі відсутності піддонів кузов автомобіля вистеляють брезентом, папером або чистими паперовими обрізками. Після укладання мішки з цукром накривають брезентом.
8.5. Склади для зберігання цукру повинні відповідати санітарним вимогам, затвердженим у встановленому порядку. Перед укладанням цукру на зберігання склади повинні бути ретельно очищені, провітрені та просушені.
Заборонено зберігати цукор разом з іншими матеріалами і продуктами з різким, специфічним запахом.
Температурний режим зберігання цукру контролюють за допомогою термометрів або термографів, за відносною вологістю повітря – за допомогою гігрографів або психрометрів.
Мішки, ящики і пакети з цукром на складах з цементною або асфальтованою підлогою треба укладати на піддони, покриті чистим брезентом, рогожею, мішковиною або папером. Дозволено укладати мішки, ящики і групове паковання на асфальтовану або цементну підлогу без піддонів на поліетиленову плівку, яку після укладання штабеля загортають на два нижні ряди. На багатоповерхових складах, починаючи з другого поверху і вище, цукор укладають безпосередньо на підлогу, яку застеляють мішковиною, брезентом, поліетиленовою плівкою або папером в один шар.
На складах з дерев’яною підлогою брезент, рогожу, мішковину або поліетиленову плівку підстеляють безпосередньо на підлогу, завертаючи підстилки на два укладених нижніх ряди для запобігання забруднення і зволоження.
8.6. Упакований цукор треба зберігати в складах, без упаковки – в силосах. Температура зберігання не вище 40 0С і не нижче мінус 15 0С.
Відносна вологість повітря на складі повинна бути:
9.1. Проби для визначання органолептичних, фізико-хімічних, мікробіологічних показників, маси нетто, токсичних елементів відбирають згідно з ДСТУ 3824, готують проби для визначання токсичних елементів згідно з ГОСТ 26929, мікро-біологічних показників згідно з ДСТУ 4323.
9.2. Органолептичні показники визначають згідно з ГОСТ 12576, фізико-хімічних: масової частки вологи – згідно з ДСТУ 3659, масової частки сахарози – згідно з ДСТУ 3661, кольоровості – згідно з ДСТУ 2075, масової частки феродомішок – згідно з ДСТУ 4244, масової частки золи – згідно з ДСТУ 2317, масової частки редукувальних речовин – згідно з ДСТУ 3945, гранулометричного складу – згідно з ДСТУ 4242, масової частки дріб’язку – згідно з ГОСТ 12578, міцності – згідно з ГОСТ 12577, визначання маси нетто – згідно з ДСТУ 4243.
9.3. Вміст токсичних елементів у цукрі визначають: ртуті – згідно з ГОСТ 26927, миш’яку – згідно з ГОСТ 26930, свинцю – згідно з ГОСТ 26932 або ГОСТ 30178, кадмію – згідно з ГОСТ 26933 або ГОСТ 30178.
Дозволено застосовувати інші методи визначання токсичних елементів, які мають свідоцтво метрологічної атестації і узгоджені з центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я.
9.4. Мікробіологічні показники цукру визначають згідно з ДСТУ 4323, ГОСТ 26968, СанПиН 42123-4940 [11].
Аналіз на патогенні мікроорганізми проводять лабораторії, що мають відповідний дозвіл згідно з чинним законодавством України.
10.1. Правила приймання – згідно з ДСТУ 3824.
10.2. Цукор за органолептичними і фізико-хімічними показниками контролюють у кожній партії.
10.3. Періодичність визначання токсичних елементів і мікробіологічних показ-ників у цукрі встановлюють відповідно до МР 4.4.4-108 [12] і проводять один раз у півроку.
11.1. Виробник гарантує відповідність якості цукру вимогам цього стандарту за умови дотримання правил транспортування і зберігання.
11.2. Термін придатності до споживання кристалічного цукру - 4 роки від дати виготовлення, пресованого цукру – 2 роки від дати виготовлення.
Таблиця А.1 - Перелік кодів ДКПП згідно з ДК 016
Назва | Код |
Цукор | 15.83.1 |
Цукор-пісок | 15.83.12.301 |
Цукор-рафінад | 15.83.12.302 |
Пудра цукрова | 15.83.12.303 |
Енергетична (калорійність) 100 г продукції – 398 ккал.
Харчова (поживна) цінність 100 г продукції (вміст вуглеводів) – 99,8 г.
1. “Медико-биологические требования и санитарные нормы качества продо-вольственного сырья и пищевых продуктов” (Медико-біологічні вимоги та санітарні норми якості продовольчої сировини та харчових продуктів), затверджені Міністерством охорони здоров’я СРСР, № 5061-89 від 01.08.89 р.
2. ДНАОП 18.10-1.24-96 Правила охорони праці в цукровому виробництві, затверджені Державним комітетом України по нагляду за охороною праці 06.12.96 р.
3. Інструкція по санітарній обробці технологічного обладанання для підприємств харчоконцентратної промисловості, затверджена в 1976 р.
4. СНиП 11-4-79 Естественное и искусственное освещение (Природне та штучне освітлення), затверджені Держбудом СРСР 01.1979 р.
5. СНиП 2.04.05-91 Отопление, вентиляция и кондиционирование (Опалення, вентиляція та кондиціювання), затверджені Держкомітетом СРСР з будівництва і інвестицій 28.11.1991 р.
6. СанПиН 4630-88 Санитарные правила и нормы по охране поверхностных вод от загрязнения (Санітарні правила та норми за охороною поверхневих вод від забруднення), затверджені Міністерством охорони здоров’я СРСР 04.07.1988 р., № 4630-88.
7. Інструкція з питань водного господарства цукрових заводів, затверджена концерном „Укрцукор” Держхар-чопрому України в 1993 р.
8. ДСП 201-97 Охорона атмосферного повітря населених місць (від забруднення хімічними та біологічними речовинами), затверджені Міністерством охорони здоров’я Укрїни від 09.07.1997 р., № 201.
9. СанПиН 42-128-4690-88 Санитарные правила и нормы содержания территорий населенных мест (Санітарні правила та норми утримання територій населених місць), затверджені Міністерством охорони здоров’я СРСР 05.08.1988 р., № 4690-88.
10. Р 50-056-96 „Продукція фасована в пакованні. Загальні вимоги до кількості”, затверджені наказом Держспоживстандарту України 18.07.96 р. за № 300.
11. СанПиН 42-123-4940-88 Микробиологические нормативы и методы анализа продуктов детского, лечебного и диетического питания и их компонентов (Мікробіологічні нормативи й методи аналізу продуктів дитячого, лікарського й диєтичного харчування та їх компонентів), затверджені Міністерством охорони здоров’я СРСР 21.12.1988 р., № 42-123-4940-88.
12. МР 4.4.4-108-2004 “Періодичність контролю продовольчої сировини та харчових продуктів за показниками безпеки”, затверджені Наказом Міністерства охорони здоров’я України № 329 від 2.07.2004.